Eksport til Sverige 2011
Oldsmølle´s Stig

Eksport af geder til Sverige.

I ”Gedeævl” fra september kunne man læse om eksport af boergeder til Sverige. Det lød rigtig spændende. Tænk, hvis vores geder kunne bruges til det. Det var da et forsøg værd.

Vi gik i gang med at ”kigge” geder og papirer. Der var flere krav, der skulle være opfyldt, så det endte med at vi havde to 1-års bukke. Diverse papirer blev sendt af sted til evt. ”godkendelse”.

Vi ventede spændt…….. Vi kunne forstå, at det skulle gå lidt hurtigt. Så da vi ikke hørte noget, regnede vi ikke med, at det blev til noget.

Efter nogen tid fik vi en mail, at reglerne omkring eksporten var ændret, så ”eksportgruppen” startede lige forfra igen. De svenske myndigheder, var vist ikke helt enige om, hvad det var, de ville teste for….. og hvordan og hvorledes……

Nu måtte dyrene godt være under 12 mdr. Man ønskede også at mindske antallet af leverandører, da det ellers ville medføre større omkostninger pga. div. prøvetagninger.

Vi sendte stamtavler på 8 dyr. Igen ventede vi spændt…….. Så kom mailen, 4 dyr ( 2 gimmer og 2 bukke ) var ”gået videre”. Vi sendte billeder af dyrene…… Så en dag ringede en dyrlæge, Anne. Hun ville komme og tage gødningsprøver af vores dyr. Så nu skete der noget.

Anne tjekkede dyrene og tog prøver af de dyr, der skulle til Sverige og af alle dyr over 1 år. Gødningsprøverne skulle tjekkes for salmonella og paratuberkulose.

Endelig kom der svar på prøverne, de var heldigvis i orden.

I søndags kørte vi gederne op til Tessa og Ejgil. Gederne blev igen tjekket af dyrlægen, inden de fik lov til at komme ind i stalden. Her skal alle dyrene gå i karantæne i 6 mdr. og der skal tages flere prøver inden de skal videre til Sverige. Det er i alt 18 gode dyr (14 geder og 4 bukke) der ”rejser” til Sverige.

Vi ønsker Sara held og lykke med gederne!

 

Lisbeth Bromand Sørensen